duminică, 3 ianuarie 2010

Mulan (2009)


Lansat tocmai in Malaiezia pe 26 noiembrie 2009, “Mulan” este cea mai noua ecranizare a povestii eroinei omonime, semnata Jingle Ma (“Butterfly Lovers”, “Fly me to Polaris”). Mulan este interpretata de actrita Wei (Vicky) Zhao, obisnuita cu roluri in filme epice (“Red Cliff”, “Painted Skin” sau viitorul “14 Blades”), iar in celelalte roluri importante aceasta ii are ca parteneri de ecran pe Jun Hu (vazut recent in “Kung Fu Cyborg”, “Assembly” sau “Red Cliff”) si pe fiul lui Jackie Chan, Jaycee Chan. Melodia principala de pe coloana sonora e interpretata de Yanzi Stefanie Sun, interpreta si textiera din Singapore, foarte cunoscuta in tara ei,

Povestea lui Mulan a inspirat numeroase filme, adaptari teatrale si opera. Primul film despre Mulan s-a facut in 1927 – un film mut chinezesc. Dar poate cele mai cunoscute ecranizari sunt animatiile Disney din 1998 si 2004, care au avut sansa unei promovari la nivel mondial, datorita fortei industriei americane de film. Animatiile au avut success deoarece difereau de celelalte animatii realizate pana atunci de Disney, sub aspectul muzical si al designului artistic. Si filmul din 2009, desi realizat in China, este, de fapt, o co-productie cu Statele Unite, un live-action realist, deloc exagerat, care se departeaza de imaginea din cele 2 animatii hollywoodiene. In literatura chineza, Hua Mulan apare pentru prima oara mentionata intr-un poem chinez celebru, “Balada lui Mulan”. Scris in secolul 6, inaintea instaurarii celebrei dinastii Tang. Scrierea originala nu mai exista, textul baladei venind dintr-o compilatie de secol 12. Secole intregi s-a discutat daca poemul are la baza un sambure de adevar, daca personajul Mulan a existat sau nu cu adevarat, insa nu se poate spune nimic exact nici in zilele noastre. In timpul dinastiei Ming (secolele 14-17), povestea lui Mulan a fost transpusa intr-un roman. De atunci, povestea eroinei a devenit una populara extrem de cunoscuta si apreciata in China, asemeni povestii “Butterfly Lovers”. Numele “Hua Mulan” ar putea fi tradus in romana prin “Floare de magnolie”. Povstea ei a fost “decoperita” de americani abia in 1992, cand a aparut prima carte desenata cu reprezentari ale eroinei chineze.

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Weather Girl (2009)


Sylvia, prezentatoarea rubricii meteo de la o emisiune matinala a unui post de televiziune din Seattle, are o iesire nervoasa necontrolata in cadrul unei transmisiuni in direct dupa ce afla ca iubitul ei Dale a inselat-o tocmai cu colega ei Sherry, motiv pentru care este concediata de catre superiorii sai ierarhici. Neavand o locuinta proprie si fiind fortata sa se mute in acelasi apartament cu lenesul sau frate mai mic pe nume Walt si pe deasupra confruntandu-se cu perspectiva neplacuta de a fi singura si somera la varsta de 35 de ani, Sylvia accepta sa iasa la cateva intalniri romantice cu barbati necunoscuti, dar toate se finalizeaza in mod lamentabil.

Intre timp femeia se simte din ce in ce mai atrasa de Byron, un barbat mai tanar decat ea, cu care incepe o idila pasionala si care se intampla sa fie cel mai bun prieten al fratelui ei.


Atunci cand naivul Dorian Gray soseste in Londra victoriana, este ademenit de catre carismaticul aristocrat Henry Wotton intr-o societate vicioasa si plina de pacate si este convins sa guste din placerile hedonistice ale vietii. Impresionat de aspectul fizic al baiatului si de perfectiunea chipului sau, pictorul Basil Hallward realizeaza un portret fidel al acestuia, in care capteaza toata frumusetea tinereasca a lui Dorian. Sedus de propria imagine reflectata in tablou, Dorian Gray afirma in fata prietenilor lui ca si-ar vinde si sufletul pentru a putea ramane toata viata frumos si tanar ca in acel portret. Numai ca, pe masura ce tanarul se implica in aventuri scandaloase, portretul incepe sa imbatraneasca si sa se transforme, relevand tuturor uratenia sufletului sau, chiar daca chipul din oglinda ii ramane la fel de tanar si de atragator. Fortat sa fuga din Londra din cauza faptelor lui reprobabile, Dorian Gray se intoarce in oras dupa 25 de ani de absenta aratand tot atat de proaspat ca atunci cand a plecat, insa tabloul monstruos incuiat in pod ii tradeaza adevarata varsta si adevarata constiinta.



Abia intors din Irak, soldatul nord-american Will Montgomery este transferat timp de 3 luni la serviciul ce se ocupa cu informarea rudelor militarilor cazuti la datorie despre moartea acestora. Mentorul sau Tony Stone il sfatuieste sa fie cat mai detasat din punct de vedere emotional pentru a rezista acestei misiuni pe care niciun soldat nu si-o doreste, dar Will Montgomery este afectat de suferinta familiilor victimelor si sfarseste prin a se indragosti de Olivia Pitterson, vaduva unui camarad cazut pe campul de batalie. Devastat de faptul ca femeia pe care o crezuse dragostea vietii lui nu l-a asteptat sa se intoarca acasa, Will considera ca intalnirea cu Olivia reprezinta o noua sansa la fericire care i se ofera, insa isi da seama in curand ca sentimentele de culpabilitate si regret pe care le simt amandoi le transforma relatia intr-o continua stare de angoasa. Pe de alta parte insa, legatura ce se stabileste intre Will Montgomery si Tony Stone ii ajuta pe cei doi parteneri sa depaseasca traumele razboiului si sa revina, pe cat posibil, la un stil de viata normal.




Yahoo Movies prezintă şi anul acesta topul celor mai vizionate trailere! Clipurile de pe primele două locuri, trailerele la New Moon şi Transformers: Revenge of the Fallen, au avut fiecare câte 20 de milioane de vizualizări.


Majoritatea filmelor care se regăsesc în clasament au înregistrat un mare succes şi în box office.

Clasamentul celor mai vizualizate trailere în 2009:

10. UP

9. AVATAR

8. MEGA SHARK VS. GIANT OCTOPUS

7. STAR TREK

6. G.I. JOE

5. HARRY POTTER AND THE HALF-BLOOD PRINCE

4. TERMINATOR SALVATION

3. 2012

2. TRANSFORMERS: REVENGE OF THE FALLEN

1. THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON


O nouă carte de cinema în peisajul autohton relativ sărac (ca număr de apariţii) este Fraţii Manakia şi imaginea Balcanilor, scrisă de Marian Ţuţui, doctor în comunicare audiovizuală la UNATC, membru al UCIN şi FIPRESCI.

Cartea, dedicată integral Fraţilor Manakia - primii adevăraţi cineaşti din Balcani - se va lansa în librării în luna ianuarie.

Fraţii aromâni Ienache şi Milton Manakia au avut o activitate cinematografică constantă şi îndelungată, de peste 32 de ani (1907 - 1939), atât ca realizatori de filme, cât şi ca proprietari ai unei săli de cinema (1921-1939). Ienache - cel mare (18.05.1878 - 19.05.1954) şi Milton (Miltiade, Maltu) - mezinul (09.09.1882-05.03.1964) s-au născut în nordul Greciei, la Avdella. Au devenit fotografi oficiali ai Curţii Regale române, ai Porţii în 1911 şi ai Regelui Alexandar Karadjordjević, în 1929. Tot în 1906 Ienache a obţinut o bursă de la Regele Carol I şi a putut pleca la Budapesta, Viena, Zurich, Paris şi Londra. În timpul acestei călătorii, Ienache a achiziţionat camera de filmat Bioscope nr. 300, cu un obiectiv 1: 6,3, de la firma Charles Urban & Co. A urmat şi un succes financiar,astfel încât cei doi fraţi au început să filmeze şi chiar să fotografieze din pur interes artistic şi ştiinţific. Şi astfel, în acelaşi an sau mai degrabă în anul următor, primul lor film, Viaţa casnică la aromâncele din Pind a fost realizat la Avdella, când au imortalizat-o pe bunica lor centenară, Despina, torcând lână alături de fiicele şi nepoatele ei.

În 1911, prin intermediul fiului lui Apostol Margarit, Tache, secretar al marelui vizir Mehmed Kuchuk Said, li s-a permis să-l filmeze pe Mehmed Reshad al V-lea, penultimul sultan al Turciei, cu ocazia vizitei acestuia la Salonic şi Bitolia. Cele două filme însumează 25 de minute şi reprezintă primele reportaje de amploare filmate în Balcani. În acelaşi an au realizat şi filmul Excursie în Macedonia turcească, cu ocazia vizitei (1-20 aprilie) a delegaţiei de 27 de universitari şi jurişti conduse de dr. C. I. Istrati.

În 1921 cei doi fraţi au deschis o grădină cinematograf, iar în 1923 şi-au construit propria sală de cinema cu 573 de locuri (!) dar nu s-au putut bucura prea mult căci s-a făcut simţită recesiunea economică şi au fost nevoiţi să o ipotecheze, pentru ca, în cele din urmă, să o piardă în urma unui incendiu în 1939.

Cum au continuat cei doi fraţi regizori - autorii, în total, a peste 30 de filme, puteţi afla citind cartea, care se va lansa în luna ianuarie.


Sinopsis Trust
Trust
Filme Online
Aflaţi în căutarea banilor, a faimei, dar mai ales a răzbunării, 5 foste staruri de televiziune intră într-un joc de genul Big Brother. Cine şi cum va scăpa din cursa care pare să le fi fost întinsă cu cinism şi sânge rece?

 
Adauga Link